Briocher - fransk klassiskt vetebröd

Briocher - choklad eller som kanelbullar

En brioche är den franska varianten av en "vanlig bulle". Skillnaden är att den franska motsvarigheten till våra traditionella bullar innehåller mycket ägg och mycket smör.
Min första brioche åt jag i Frankrike. Den var fylld med mörk choklad, riktigt riktigt gott!

Här är receptet på själva degen. Smaksättning och form kan varieras i det oändliga. Se till att ha gott om tid, en god brioche behöver nämligen tid till både knådning och vila innan bakning. Knådar briochedeg gör man enklast i assistent. Här är det också viktigt att ta ut sina ingredienser i tid. Både ägg och smör bör ha rumstemperatur.

Till ca 12 briocher:

1 msk torrjäst eller 30 g färsk jäst
1 dl vatten 35-40° varmt (högst 37° för färsk jäst)
¾ dl socker
2 ägg + en äggula
150 g smör, gärna rumsvarmt
6-7 dl vetemjöl
en nypa salt

Chokladbriocher: 50 g hackad mörk choklad, ca 70 % kakaohalt
eller
”Svenska briocher”: 100 g smör + 1 dl socker + kanel eller kardemumma

1.      Ta fram smör och ägg i god tid så att de är rumstempererade. Det går ju såklart att köra smöret i mikrovågsugn en kort stund för att få det mjukt.

2.      Lägg först hälften av mjölet i blandarskålen på assistenten. Tillsätt sedan torrjäst, salt, socker och sedan de andra ingredienserna. Använd först flatblandaren och rör om smeten ordentligt så att smöret finfördelas.  Tillsätt sedan lite mer mjöl, men spara 1 dl till utbakningen. Byt sedan till degkrok och knåda degen. Degen behöver knådas länge!
Bakar man med färsk jäst blandar man jästen med vattnet och tillsätter sedan vattnet till de andra ingredienserna enligt ovan.

3.      Degen ska nu knådas, vilket kan ta upp emot 20 minuter. Hur vet man att degen är klar?
Jo: när degen släpper från blandarskålens kanter är degen klar. Den kommer i början att se kladdig ut, men jag lovar att den släpper efter en bra stunds knådning.

4.      Lägg den färdigarbetade degen i en bunke och täck med plastfolie. Låt jäsa minst 1½ timme.

5.      Ta upp degen ur bunken och lägg den på bakbordet, knåda in lite mer mjöl om den är kladdig. Här kommer två varianter på briochebullar:
Med choklad: knåda in den hackade chokladen i degen. Dela sedan degen i 12 lika stora bitar. Rulla varje bit till en boll och lägg dem sedan i en smörad muffinsplåt eller i bullformar.


”Svenska briocher”: Kavla ut degen till en rektangulär platta. Blanda smör, socker och kanel eller kardemumma och bred smörblandningen i ett jämnt lager över degen.

Rulla ihop degen och skär sedan rullen i skivor. Lägg skivorna i stora bullformar.

6.      Lägg en kökshandduk över briocherna och låt dem jäsa 2-3 timmar.

7.      Sätt ugnen på 210° och pensla briocherna med uppvispat ägg.
Baka sedan briocherna 15-20 minuter. De ska vara torra och luftiga.

Bakverken ska helst konsumeras med en gång eller frysas. Värm dem i ugnen 5-10 minuter så blir de som nybakade igen!


Kommentarer
Postat av: BoF

jaså du tyckte det var dags att uppdatera nu!

2012-05-03 @ 13:47:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0